Wat is het verschil tussen een sluitschakel en een klinkschakel?

Een sluitschakel is demontabel, door het gebruik van een clip, oftewel visje. Vaak vind je deze bij lichtere motoren, en off-roadmotoren, of bij kettingen zonder afdichtingsring. Dit stelt je in staat de ketting makkelijk te demonteren, schoon te maken en weer terug te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat de open zijde van het visje naar achteren is gericht wanneer de sluitschakel zich vanaf het achtertandwiel richting het voortandwiel beweegt. Let er bij montage op dat het visje goed in de insparingen valt die hiervoor in de schakelpennen zijn aangebracht. Losschieten mag eigenlijk niet voor komen, want dat kan tijdens het rijden voor grote problemen zorgen.

Ketting juist monteren.

Om exact die reden wordt er bij vrijwel alle wegmotoren boven 500CC door alle fabrikanten alleen nog gebruik gemaakt van klinkschakels. Hierbij wordt de kop van de schakelpennen rond of vierkant geklonken, zodat ze alleen nog te demonteren is met een kettingpons of slijptol. Een nieuwe klinkschakel is eenvoudig zelf te monteren, maar hiervoor het je wel klinkgereedschap nodig, die op onze site te koop of te huur wordt aangeboden.

Klinkschakel (rivet link) zonder visje, met X-ring.

Ketting met sluitschakel (clip link) met visje, met X-ring.

Bel ons op
085 487 3470

Mail ons op
info@motorketting.nl

© 2024 Motorketting.nl | KVK 08054388 | Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacy verklaring | Grafisch ontwerp: Met Timm | Technische realisatie Sieronline B.V.